Budapesttårta

Tänkte att jag skulle dela med mig av en tårta jag gjorde igår. Det här med tårtor tycker jag nämligen är väldigt roligt.  Jag gillar att vara kreativ och att kombinera det med mat eller bakverk är terapi för mig. Oftast kan jag ha något i tankarna i flera dagar och utveckla det allteftersom. 

Så kom denna budapestinspirerade tårta till (jag älskar budapestbakelser) 

Jag gjorde marängsmeten såhär: 

7 äggvitor
250 gram socker
50 gram potatismjöl
50 gram hackad mandel
100 gram mandelspån

Sätt ugnen på 190 grader. Vispa äggvitorna med 100 gram socker till ett hårt skum. Tillsätt resten av sockret och vispa någon minut till. Blanda nötterna med potatismjölet och rör i det i marängsmeten. Lägg bakplåtspapper på en plåt och spritsa eller bred marängsmeten över bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter.

Jag bredde ut smeten med en palett och det gick jätte bra. 


När botten är färdiggräddad låter du den svalna. Under tiden vispade jag ca 3 dl grädde och blandade sedan i en burk med lemon curd. 

När botten svalnat skar jag den i 10-15 cm breda remsor. Bredde på gräddblandningen och snurrade sen ihop en remsa och lappade sedan remsa på remsa. Första remsan kortade jag något för att ha en bit kvar till sista varvet eftersom det varvet blir längre än vad remsan är.

Gräddblandningen som är kvar la jag uppepå tårtan, eftersom sidan är fin som den är lät jag den vara. Skar sedan jordgubbar och dekorerade med. Tårtan blev god och uppskattad och kommer definitivt att göras fler gånger, kanske som en klassisk budapestbakelse den gången 🙂

Kommentera här: